Recuperarea post operatorie ACL

Recuperarea post operatorie ACL

Tot ce trebuie să știi dacă ești programat pentru o operație de ligamentoplastie 

Dacă aveți programată o intervenție chirurgicală pentru o ruptură de ligament încrucișat anterior (LIA), este o idee bună să vă faceți o idee despre timpii de recuperare și să știți ce aveți de făcut pentru a menține procesul de vindecare pe drumul cel bun. Medicul dumneavoastră, cu siguranță vă va oferi recomandări specifice în funcție de situația dumneavoastră, dar, în general, următoarele etape și sfaturi vă vor ajută să vă recuperați rapid și în condiții de sigurantă după o intervenție de LIA.

Cu toate că fiecare individ este diferit, vă puteți aștepta la următoarele etape în recuperarea post operatorie a ligamentoplastiei.

Primele două săptămani după operație

Acesta este o perioadă critică pentru timpul procesului de recuperare, deoarece atunci corpul tău este cel mai vulnerabil. Chirurgia este o experiență traumatizantă pentru mușchi, ligamente și alte țesuturi, acesta fiind și motivul inflamațiilor după operație. În perioadă imediat următoare după intervenția chirurgicală veți simți durere, inflamație, și, posibil, acumulare de lichid în exces în jurul articulației genunchiului. Procesul de reabilitare începe imediat după operație, și vi se vor da exerciții care trebuie efectuate zilnic pentru a sprijini recuperarea. În acest timp, nu veți avea voie să vă lăsați toată greutatea pe piciorul afectat, astfel încât veți fi nevoiți să utilizați cârje și să limitați mobilitatea dumneavoastră cu ajutorul unei orteze post operatorie.

Două până la șase săptămani după intervenția chirurgicală.

Veți începe să fiți capabil să suportați greutatea pe ambele picioare în acest timp, dar activitatea Dvs, va fi în continuare limitată, deoarece țesuturile se vindecă în mod activ. În funcție de tipul de mașină pe care îl conduceți și care picior este accidentat, în această perioadă veți avea posibilitatea de a relua conducerea mașinii. Cu ajutorul kinetoterapeutul Dvs. veți recapeta mișcare completă. Pentru că genunchiul Dvs. este incă vulnerabil în această etapă, va trebui, să purtați o orteză de protecție pentru a-l proteja de tensiuni inutile.

Șase săptămani pană la trei luni după intervenția chirurgicală

Pe măsură ce procesul de vindecare progresează, vi se va permite să faceți mai multe activităti cu impact redus, cum ar fi mersul cu bicicletă și înot. Pană la sfârșitul acestei perioade, s-ar putea să fiți capabil să reluați și alergarea, dar doar în cazul în care kinetoterapeutul crede că sunteți gata.

Trei la șase luni după intervenția chirurgicală

În acest timp, corpul Dvs. este aproape gata pentru o reîntoarcere în condiții de sigurantă la activitatea sportivă. Kinetoterapeutul Dvs. va continuă să vă recomande exerciții specifice de întărire pentru a sprijini țesuturile conjunctive în articulația genunchiului și care să vă ajute la prevenirea accidentărilor în viitor. Deasemenea este recomandat ca în această perioadă să purtați o orteză de genunchi, chiar și pentru activitătile cu impact redus asupra acestuia.

După șase luni, presupunând că aveți o vindecare completă, vă puteți întoarce la activitatea Dvs. sportivă completă. Mulți doctori recomandă utilizarea unei orteze de protecție până la unul sau doi ani după operație LIA.

 recuperare post operatorie LIA

Sugestiile noastre pentru o recuperare post operatorie LIA cât mai eficientă

Dacă veți fi pro-activ în procesul de recuperare, aceasta vă poate ajuta să aveți o vindecare mai rapidă, mai puțină durere și o revenire cât mai curândă la nivelul activității anterioare.

 

Fiți răbdători în timpul kinetoterapiei.

Poate fi tentant, mai ales pentru sportivii de performanță, sa împingă corpul la limită atunci când faci recuperarea fizică. Deși este important să realizezi exercițiile recomandate de întărire și stretching, făcând prea mult, prea repede, poate de fapt încetini procesul de recuperare. Urmează recomandările kinetoterapeutului despre ce exerciții sunt adecvate și cât de mult poți să faci.

 

Folosește terapia rece pentru a controla inflamația, edemul și durerea.

Durerea și inflamarea genunchiului sunt la punctul lor maxim în primele două săptămâni după intervenția chirurgicală. Este deosebit de important să se aplice terapia rece în această perioadă, atât pentru a ajuta la reducerea inflamației, cât și pentru a diminua durerea în mod natural. Adăugarea de compresie activă cu un dispozitiv de terapie rece, cum este Game Ready, care este cel mai avansat si performant sistem de crioterapie la nivel mondial, va reduce și mai mult inflamația, ajutând organismul să pompeze excesul de lichid și care să permită recelui să pătrundă mai adânc pentru un efect terapeutic mai durabil. Combinația de compresie rece și activă, este mult mai eficientă decât simpla utilizăre a pachetelor cu gheată. Procesul de recuperare este, de asemenea, mai confortabil, cu ameliorarea durerii în mod natural și reducerea inflamației din jurul articulației genunchiului. Dacă continui să utilizezi terapia rece pe toată durata de recuperare, aceasta vă va ajută în continuare la vindecare și veți controla orice posibilă durere și inflamație, pe care le-ați putea experimenta după ședințele de kinetoterapie. În fazele ulterioare recuperării, un alt produs pe care îl recomandăm este manșonul de compresie cu gheață de la SpoMed.

recuperare operatie ligamente incrucisate 

Folosește electrostimularea de la Compex, atât pentru întărirea musculară, cât și pentru eliminarea atrofiei musculare.

Mare parte din recuperarea post operatorie se axează pe eliminarea atrofiei cvadricepsului, care este inevitabilă după o operație de ligamentoplastie, deoarece cvadricepsul este unul dintre principalii stabilizatori activi ai articulației genunchiului. Aici este momentul unde tehnologia elvețiană Compex, atestată în peste 60 de studii medicale, este extrem de benefică în recuperarea musculară post operatorie, deoarece se poate lucra musculatura fără încărcare articulară, ceea ce face ca acesta să poată fi folosit în siguranță și la Dvs. acasă.

Compex este o unitate multifuncțională, care pe lângă programele de recuperare medicală, recomandate post operator LIA, mai oferă și multe alte programe pentru terapia durerii, masaj/relaxare, refacere post efort, pregătire fizică și fitness.

 recuperare operatia lia

Scris pe 2018-07-31 0 35619

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Related articles

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește