Recuperarea după spondiloză cervicală. Reguli, sfaturi de urmat și orteze recomandate

Recuperarea după spondiloză cervicală. Reguli, sfaturi de urmat și orteze recomandate

Ce este spondiloza cervicală?

Din cauza deshidratării, discurile intervertebrale își pierd elasticitatea și scad în înălțime. Ca urmare a modificărilor care au loc, coloana vertebrală și zona cervicală își pierde stabilitatea, ceea ce duce la discopatie. Aceste modificări pot duce uneori la stenoză, care este o îngustare critică a lumenului canalului spinal care provoacă compresia măduvei spinării. Acest lucru afectează funcționarea anormală a sistemului nervos, care dă simptome neurologice, de aceea, se recomandă tratament pentru spondiloză cervicală și recuperare spondiloză cervicală prin intermediul fizioterapiei.

Spondiloza cervicală se manifestă prin dureri de cap frecvente în regiunea occipitală, care iradiază spre umăr, braț și cot, pot apărea și amețeli, mobilitate limitată a coloanei vertebrale, recomandându-se găsirea celui mai bun tratament pentru spondiloza cervicală.

Cauze și simptome

 Spondiloza cervicală este o degenerare care se dezvoltă ca urmare a procesului de îmbătrânire, datorită unor leziuni mecanice sau defecte congenitale. În mecanismul formării sale, astfel de procese sunt observate ca:

  • Pierderea apei în cartilaj (așa-numita deshidratare) care formează discul intervertebral. Țesutul își pierde elasticitatea, ceea ce duce la afectarea funcției de absorbție a șocurilor a coloanei vertebrale. Discul se uzează lent, se deformează și, ca urmare, există mici fisuri în el și un risc crescut de deplasare în spațiul intervertebral. Ca urmare, există presiune pe marginile plăcilor cartilaginoase adiacente. Țesutul osos constant comprimat începe să prolifereze, formând osteofite. În plus, există modificări generatoare de supraîncărcare la nivelul articulațiilor, fațete ale proceselor vertebrale.
  • Modificări morfologice ale cartilajului articular, stratului subcondral, membranei sinoviale, ligamentelor și altor structuri articulare, ducând la afectarea funcției articulațiilor în zona cervicală. Aceasta se manifestă prin durere de intensitate mai mult sau mai puțin intensă și limitarea locală a mobilității.

Spondiloza cervicală simptome.

Primele simptome ale spondilozei apar de obicei între 40 și 50 de ani. Simptomele comune ale spondilozei includ:

  • Migrene, amețeli, gât rigid.
  • Dureri: gât, braț, fese, membre inferioare.
  • Durere care iradiază la omoplați și coaste - spondiloză toracică.
  • Dureri de spate care fac imposibilă mișcarea.
  • Reducerea mobilității coloanei vertebrale.
  • Slăbiciune musculară.
  • Probleme de mers pe jos.
  • Disfuncții ale intestinului și vezicii urinare. 

Care sunt cauzele spondilozei? Factorii de risc pentru apariția acesteia sunt:

  • poziția incorectă a corpului, 
  • stil de viață sedentar, 
  • lipsa activității fizice, 
  • supraîncărcări care apar în timpul sportului,
  • leziuni ale coloanei vertebrale,
  • boli și defecte ale coloanei vertebrale, cum ar fi cifoza, spondilita anchilozantă, spondilolisteza,
  • tulburări hormonale, endocrine și metabolice,
  • defecte genetice, 
  • tulburări de dezvoltare,
  • artrita reumatoidă,
  • vârsta înaintată.

Opțiuni de tratament și recuperare după spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală nu poate fi vindecată, dar se pot minimiza simptomele acesteia prin utilizarea agenților farmacologici și prin fizioterapie spondiloză cervicală. Pentru ameliorarea durerii se folosesc analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene sau relaxante musculare după efectuarea exercițiilor pentru spondiloză cervicală. Fizioterapia spondiloză cervicală și masajele sunt de ajutor. Exercițiile pentru spondiloza cervicală regulate, în special în apă, permit ușurarea temporară a zonei cervicale și diminuarea durerii. Dacă există o presiune semnificativă asupra nervului, singura modalitate de a elibera nervul blocat este intervenția chirurgicală. 

Prevenirea este importantă, inclusiv evitarea supraîncărcării coloanei vertebrale, adoptarea unei poziții corecte atunci când se lucrează la birou sau în picioare și în timpul somnului, precum și activitatea fizică zilnică.

Produse recomandate de Ina Medical Sport 

Pe lângă metodele farmacologice, simptomele sunt atenuate și prin tratamente spondiloză cervicală de reabilitare și exerciții pentru spondiloza cervicală selectate corespunzător (întinderi, întărirea mușchilor), dar și prin descărcarea articulară prin purtarea unui guler cervical, ce are rolul de a o oferi o stabilizare și ameliorează durerile acute ale acesteia. 

Te întrebi adesea de ce ai dureri de cap, tulburări de echilibru sau mobilitate limitată a coloanei vertebrale și senzația de rigiditate la nivelul gâtului? Toate acestea sunt legate de spondiloza cervicală – simptome ale acestei boli degenerative ale coloanei vertebrale. Deși nu se poate spune că există un tratament spondiloză cervicală, există numeroase soluții care vor ajuta la diminuarea durerii. Chiar dacă primele probleme apar de obicei după vârsta de 40 de ani, există numeroase cauze care duc la apariția durerii în zona cervicală, printre acestea incluzându-se stilul de viață sedentar sau lipsa activității fizice. Dar nu numai vârsta, ci și bolile sau rănile pot duce la degenerarea coloanei vertebrale și chiar obezitatea. Chiar dacă această afecțiune nu poate fi vindecată, urmând pașii de mai sus se poate ajunge la diminuarea simptomelor sale și încetinirea dezvoltării bolii.

Scris pe 2023-02-20 0 35426

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește