Probleme ale coloanei cervicale. Afecțiuni, tratament, recuperare și prevenție

Probleme ale coloanei cervicale. Afecțiuni, tratament, recuperare și prevenție

Durerile cervicale sunt o afecțiune comună care afectează tot mai mulți oameni, inclusiv tineri. Cauzele durerii coloanei cervicale sunt cel mai adesea modificări degenerative, inclusiv discopatia cervicală, și apar ca urmare a multor ani de neglijență – prea puțină activitate fizică, stil de viață sedentar, poziție neergonomică în timpul lucrului la computer și multe altele. Ce să faci când apar aceste dureri coloană cervicală? Cum arată tratamentul și recuperarea în cazul acestor probleme coloană cervicală?

Ce sunt durerile cervicale?

Coloana cervicală conectează craniul cu coloana toracală. Aceasta este cea mai mobilă secțiune a întregii coloane vertebrale. Din păcate, poate fi o sursă de dureri cervicale severe, care poate fi însoțită de tulburări de mobilitate a gâtului, dureri în zona gâtului, dureri în spatele capului și amețeli cervicală și multe alte probleme coloana cervicală.

Ce probleme ale coloanei cervicale există?

Simptomele care însoțesc aceste probleme coloana cervicală nu sunt întotdeauna tipice. Doar în momentul în care are loc o investigație completă și totul este confirmat prin studii imagistice, se poate găsi sursa acestor dureri coloană din zona cervicală.

Cele mai frecvent menționate probleme care indică modificări nefavorabile ale coloanei vertebrale includ:

  • dureri de spate coloana cervicală
  • dureri în spatele gâtului
  • amețeli cervicală
  • simptome spondiloză cervicală
  • dureri în spatele capului
  • durere în zona gâtului care iradiază spre omoplat sau cap
  • cervicală inflamată

Pe lângă toate cele prezentate mai sus, există și simptome ale spondilozei cervicale tipice, sub formă de durere la nivelul coloanei cervicale sau amorțeală și furnicături la membrele superioare, deteriorarea vederii sau migrene frecvente.

Cauze și factori de risc

Unul dintre principalii factori responsabili pentru durerea coloanei cervicale este un stil de viață sedentar. Persoanele care petrec multe ore într-o poziție așezată sunt expuse în mod deosebit la schimbări, iar situația este în plus agravată de ergonomia slabă la locul de muncă, de exemplu înălțimea și spătarul scaunului). De asemenea, un rol important îl are stresul cronic, care poate provoca tensiune în mușchii gâtului și dureri la nivelul coloanei cervicale.

O altă cauză a durerii la nivelul coloanei cervicale este degenerarea vertebrelor și discopatia, adică degenerarea discului intervertebral (numit și disc), elementul flexibil care separă vertebrele succesive ale coloanei vertebrale. Hernia de disc poate provoca durere prin comprimarea discului intervertebral împotriva nervilor. 

Factorii de risc pentru spondiloza cervicală includ greutatea corporală excesivă, poziția incorectă de dormit, defecte de postură, răni cauzate, de exemplu, ca urmare a accidentelor de circulație, suprasolicitarea coloanei vertebrale, îmbătrânirea.

Diagnosticarea afecțiunilor

Determinarea cauzei și apoi tratarea acesteia necesită ca medicul sau kinetoterapeutul să obțină cât mai multe informații. Cel mai important lucru este să se examineze cu atenție pacientul și să existe un istoric detaliat al acestuia. Imagistica nu este recomandată decât dacă există simptome alarmante, cum ar fi semne neurologice, traume, febră, scădere în greutate sau malignitate trecută sau actuală.

Imagistica prin rezonanță magnetică și scanările cu raze X sau CT sunt indicate dacă sunt suspectate malignitate, infecție, traumatism, compresie a măduvei spinării sau hernie de disc. Patologiile osoase sunt mai bine observate în tomografia computerizată și anomaliile țesuturilor moi, cum ar fi compresia măduvei spinării sau a rădăcinii nervoase spinale.

Opțiuni de tratament pentru problemele coloanei cervicale

Durerea coloanei cervicale dispare de obicei în câteva săptămâni. Tratamentul constă în efectuarea de exerciții și proceduri fizioterapeutice adecvate. În afară de exerciții fizice și fizioterapie, alte metode de tratament conservator nu sunt indicate. În perioada de intensificare a durerii se folosesc analgezice și antiinflamatoare, deasemenea purtarea unui guler cervical, ajută la descărcarea articulară și amelioarează durerea. Ar trebui să acorzi atenție poziției corecte atunci când lucrezi la computer, adică setează monitorul astfel încât să îl poți privi fără să ridici capul sau să-l cobori. 

Este necesar să se implementeze pauze regulate la locul de muncă. Trebuie să ai grijă de un somn sănătos - folosește o saltea și o pernă selectate corespunzător. Dacă tratamentul întreprins este ineficient și simptomele se agravează din cauza compresiei nervoase, poate fi necesar un tratament chirurgical.

Recuperare

Se recomandă efectuarea regulată a unor exerciții de întindere pentru zona cervicală, selectate corespunzător, masaj sau proceduri de electroterapie cu aparatele de electrostimulare Compex sau ultrasunete, care au efecte pozitive asupra durerii de spate coloana cervicală. Perseverența pacientului și exercițiile fizice regulate sunt cele mai importante pentru tratamentul durerii cervicale. 

Tratament durere cervicala

Prevenire

De îndată ce durerile au dispărut, este important să previi reapariția acestora. Pentru asta, mișcarea zilnică este importantă, utilizarea unei perne ortopedice și efectuarea exercițiilor speciale de întindere cel puțin de câteva ori pe săptămână.

Simți tensiune musculară și durere în spatele gâtului? Ai probleme cu mișcarea gâtului sau simți că urechile țiuie, iar durerea din zona gâtului iradiază uneori la cap sau umeri? Cauza poate fi datorată unor probleme coloana cervicală, cauzate de suprasolicitarea acesteia sau de compresia nervoasă cauzată de un disc sau frecarea vertebrelor cervicale. Pe lângă procedurile de fizioterapie, masaj sau kinetoterapie, este necesară educarea pacienților privind modul de a adopta corect o poziție șezând, modul de ridicare a obiectelor sau învățarea modului de a efectua corect exercițiile recomandate pentru aceste dureri de spate coloana cervicală. La fel de importante sunt și exercițiile fizice efectuate regulat, acestea protejând pacientul de limitarea mobilității în viitor. Doar în acest fel aceste probleme coloana cervicală vor dispărea și fiecare pacient va avea capacitatea de a se bucura de o viață activă și fără dureri.

Scris pe 2023-02-20 0 40638

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Related articles

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește