Picioare umflate - Cauze, remedii și prevenire

Picioare umflate - Cauze, remedii și prevenire

Picioarele umflate reprezintă o afecțiune în care excesul de lichid se acumulează în țesuturile picioarelor, producând edem. În același timp, membrul însuși crește vizibil în mărime, pielea devine flască și, atunci când se aplică presiune, apar adâncituri care nu dispar imediat.

Care sunt cauzele picioarelor umflate?

Te poți întreba deseori “De ce se umflă picioarele”?

Atunci când există prea mult lichid în țesuturi, există o funcționare defectuoasă în organism. Cele mai frecvente cauze ale umflăturilor sunt:

  • sarcina;
  • metabolismul proteic deficitar;
  • zborul;
  • deteriorarea membranelor celulare, crescând permeabilitatea acestora;
  • modificare a diferenței de presiune în țesuturi și vase;
  • statul în picioare mult timp;
  • tulburări în circulația sângelui, etc.

Suferi de picioare umflate? Există multe cauze ale acestor tulburări. Unele sunt temporare (reacție alergică, vânătaie, infecție), altele indică dezvoltarea unor patologii ale membrelor inferioare (vene varicoase, tromboflebită) iar altele indică boli grave ale organelor interne (inimă, rinichi, sistem limfatic).

O persoană nu poate spune singură de ce i se umflă piciorul: din cauza pantofilor incomozi sau din cauza unui vas blocat. Te supără picioarele umflate din cauze pe care le cunoști? Încearcă să eviți să le mai faci, cum ar fi purtarea pantofilor incomozi sau statul prea mult în picioare.

Semne și simptome asociate picioarelor umflate

Specialiștii sfătuiesc să asculți următoarele simptome:

  • Când se aplică presiune (palpare), se formează o adâncitură pe piele, care dispare încet;
  • Este dificil să te încalți/descalți seara;
  • Există senzația de greutate și durere;
  • Banda elastică a șosetelor se înfige în picior și lasă o urmă adâncă;
  • Există furnicături și disconfort;
  • Apar crampe, mai ales noaptea;

Cum se tratează picioarele umflate?

Ca în cazul tuturor problemelor de sănătate, umflarea necesită un diagnostic corect și un tratament în timp util. Cu toate acestea, în cazurile în care problemele cu picioarele sunt temporare și nu sunt patologice, poți atenua singur această stare. 

Există mai multe remedii pentru dezumflarea picioarelor:

  • Ridicarea picioarelor este cea mai rapidă modalitate de a ameliora umflarea picioarelor și este la îndemâna tuturor.

Când ajungi acasă, trebuie să te întinzi astfel încât picioarele să fie deasupra nivelului inimii. Când stai la calculator sau la birou, picioarele trebuie așezate pe o bancă mică sau pe un suport pentru picioare;

  • Masajul picioarelor sunt alte remedii naturiste pentru picioare umflate.

Acest masaj poate fi făcut pe cont propriu. Ar trebui să începi din zona inghinală, mai întâi mângâind picioarele, apoi masând picioarele pe toată suprafața mușchilor. O atenție deosebită trebuie acordată picioarelor, masând degetele de la picioare și călcâiele;

  • Băile de contrast sunt un alt tratament pentru picioare umflate.

Acestea ajută la eliberarea rapidă a tensiunii și la activarea circulației. Picioarele trebuie ținute alternativ într-o baie caldă (aproximativ 30 de grade) și într-una rece. Un duș de contrast la fel poate ajuta.

  • Consumul de ceaiuri. Diureticele pot ajuta la eliminarea  excesului de lichide din țesuturi, reducând astfel sindromul de picioare umflate. Aceste ceaiuri ar trebui să conțină: păpădie, păducel, pătrunjel, ceai verde sau negru.
  • Ciorapii medicinali de compresie. Ciorapii compresivi funcționează prin aplicarea unei presiuni constante pe picioarele umflate, ceea ce împiedică retenția de lichide în această zonă. Astfel, aceste metode te pot ajuta când nu știi ce trebuie sa faci ca să ți se desumfle picioarele.
  • Cizme de drenaj care pot fi folosite și în confortul casei tale. Acestea sunt un sistem de compresie wireless, portabil, ușor de folosit, rapid și eficient, indicat pentru ameliorarea temporară a tensiunii  și relaxarea musculaturii, totodată și pentru îmbunătățirea circulației sangvine și a unui drenaj limfatic în zonele tratate. Acest lucru se face cu ajutorul unei pompe controlata electronic, care transportă o anumită cantitate de aer către cele 4 camerele din cizme, facând o compresie în zona gambelor și a coapselor.

cizme drenaj picioare umflate

  • Electroterapia. Un alt tratament pe care îl poți face acasă la tine, este electrostimularea, mai exact programul "Picioare Grele" (Heavy Legs) de pe aparatul Compex, care are la bază tehnologie elvețiană. Este un program special creat pentru îmbunătățirea circulației sangvine a picioarelor și care are și efect de drenaj limfatic.

    Metode de prevenire și sfaturi pentru evitarea picioarelor umflate

    Pentru a preveni umflarea picioarelor, poți urma câteva sfaturi:

    • Practică exerciții fizice regulate

    Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și fluxului de oxigen și nutrienți către mușchi și țesuturi, ceea ce reduce riscul de umflare a picioarelor;

    • Menține o dietă echilibrată

    Se recomandă reducerea consumului de alimente bogate în sodiu, precum mâncarea procesată, snack-uri și alimente fast-food, și înlocuirea lor cu alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, avocado, spanacul sau cartofii dulci;

    • Ridică picioarele 
    • Electroterapia. De fiecare dată când simți că picioarele se umflă, poți face un program de "Picioare Grele" de pe aparatul Compex la tine acasă. 

    electrostimulare picioare umflate

    Atunci când stai mult timp în picioare sau stai jos pentru perioade lungi de timp, este posibil să se acumuleze lichid în picioare, ceea ce poate duce la umflarea lor. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat să îți ridici picioarele la nivelul inimii timp de 20-30 de minute zilnic, fie în timpul somnului, fie prin folosirea unor perne speciale de ridicare a picioarelor.

    Astfel, pentru a preveni sau reduce umflarea picioarelor, este important să îți faci timp pentru exerciții fizice regulate, să ai o alimentație sănătoasă și să îți ridici picioarele deasupra nivelului inimii când stai jos sau în timpul somnului. Începe chiar astăzi să iei măsuri pentru a-ți menține picioarele sănătoase!

    Scris pe 2023-03-07 0 30393

    Scrie un comentariuScrie un raspuns

    Arhiva blog

    Ultimele comentarii

    Nu exista comentarii

    Cauta in blog

    Anterior
    Urmator

    Nici un produs

    Urmeaza a se stabili Livrare
    0,00 lei Total

    Platește