Luxatii la degete. Cauze, solutii si recuperare medicala

Luxatii la degete. Cauze, solutii si recuperare medicala

Ce este luxația?

O luxație de deget se produce când o falangă se deplasează în afara articulației. De cele mai multe ori, aceasta se întamplă ca rezultat în urma unei căzături sau a unei lovituri aplicate osului.

Luxatia unui deget sau cum se mai numește în popor “deget scrântit” poate fi extrem de dureroasă și este important să se acorde sprijin medical cât mai rapid.

Luxația la degetele mâinilor sunt mult mai comune, decât luxația degetelor de la picioare.

Cauzele luxatiilor de degete

Cauzele posibile care pot duce la o luxație de deget pot fi următoarele

  • Extensia exagerată a degetului
  • Traumatisme în anumite tipuri de activități sportive
  • Căderile
  • O lovitură puternică asupra vârfurilor degetelor

Simptomele luxatiei de deget

Cel mai important simptom în indicarea unei luxații de deget este faptul că acesta își modifică forma și pare strâmb și totodată veți simți și o durere intensă.

Alte semne care pot apărea la luxația de deget sunt:

  • Inflamația și învinețirea degetului
  • Deformarea articulației
  • Amorțeala sau furnicături

Primul ajutor in cazul luxatiei de deget

În cazul unei luxații de deget, se cere ajutor medical îndată la cea mai apropiată cameră de gardă. Pentru reducerea inflamației și a durerii, se aplică îndată comprese cu gheață, dar cu atenție, deoarece degetul afectat să nu fie deplasat/mișcat.

Nu se recomandă încercarea de a așeza osul înapoi în articulație, decât de o persoana care are specializare în acest domeniu.

Persoanele neinstruite pot agrava situația, producând mai multă inflamație și totodata există riscul de a leza permanent alte structuri înconjurătoare, precum ligamentele, tendoanele, nervi, cartilaj, etc.

Diagnostic

Diagnosticul se pune după examinarea degetului de către un medic specialist. Există posibilitatea ca acesta să solicite investigații suplimentare pentru confirmarea diagnosticului sau pentru a se evalua gradul de severitate a luxației, precum o radiografie, care pe lângă confirmarea diagnosticului, mai poate vedea și dacă există anumite fracturi asociate sau IRM (imagistica prin rezonanță magnetică), aceasta efectuându-se atunci când se suspectează lezarea țesutului adiacent articulației.

Tratamentul luxației de deget și recuperarea

Opțiunile de tratament sunt diferite, în funcție de degetul la care s-a produs aceasta, și cât de gravă este luxația. 

Reducerea luxației

Primul lucru care se efectuează în tratarea unui deget dislocat, indiferent dacă luxația a avut loc la degetul mare, degetul mic sau la oricare alt deget, este reamplasarea acestuia în articulație, de către o persoană care are o astfel de pregătire. Acest lucru se poate face sub anestezie locală. Imediat după, se vor efectua radiografii pentru a urmări dacă procedura a avut loc cu succes. 

Imobilizarea

Dupa această procedură, pacientul trebuie să poarte o atelă de imobilizare, care fixează și protejează degetul luxat. Perioada de purtare a atelelor de catre pacienți este determinată de către doctorul specialist. Poate dura și câteva saptamani.

De menționat însă că imobilizarea pentru perioade prelungite poate duce la reducerea mobilitatii degetului și va fi nevoie de gimnastică medicală ulterior.

Intervenții chirurgicale

Degetele dislocate care au și ligamente rupte și/sau fracturi osoase complexe pot implica interevenții chirurgicale. Există posibilitatea ca fracturile osoase să necesite și fixare, iar aceasta se realizează cu broșe K.  Broșele K sunt niște tije metalice suțbiri pe care chirurgii le fixează pentru a stabiliza fragmentele osoase.

Recuperarea degetului fracturat

Există posibiliatea ca după imobilizarea degetului cu ajutorul unei atele sau după o intervenție chirurgicală, să va fie recomandată gimnastica medicală, unde veți folosi accesorii speciale pentru degetele de la mâini.

Scris pe 2022-08-03 0 39085

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește