Hernia inghinala. Cauze, simptome, tratament si recuperare medicala

Hernia inghinala. Cauze, simptome, tratament si recuperare medicala

Ce este hernia inghinala?

Hernia inghinala apare atunci cand o portiune a intestinului patrunde in canalul inghinal printr-un orificiu anatomic in peretele abdominal. Se prezinta sub forma de umflatura in zona inghinala, care apare si dispare in functie de pozitia corpului, dar se observa mai ales in pozitie verticala si la un efort care presupune incordarea musculaturii in abdomen si poate disparea in pozitie orizontala. Vorbim despre o hernie inghinala atunci când organele din abdomen patrund in canalul inghinal, printr-un orificiu anatomic in peretele abdominal.

Tipuri de hernie inghinala

Exista doua tipuri de hernie inghinala, in functie de cauzele aparitiei sale:

• Hernia inghinala directa se produce medial de vasele epigastrice inferioare. Acest tip de hernie apare mai frecvent la oamenii mai in varsta si este de obicei dobandita. Hernia directa se dezvolta la nivelul unui defect dobandit inghinal.

• Hernia inghinala indirecta se dezvolta la nivelul orificiului intern, lateral de vasele epigastrice inferioare. De cele mai multe ori herniile inghinale indirecte sunt congenitale.

Cauzele herniei inghinale

Desi unele hernii nu au o cauza aparenta, altele pot fi ca urmare a unei presiuni mari in zona abdomenului sau din cauza unei zone mai slabite a peretelui abdominal ca urmare a procesului de imbatranire pentru ca acolo poate aparea o hernie inghinala mai usor la persoanele care sufera in mod special de obezitate, constipatie cronica, tuse cronica sau stranut. Deasemenea si efortul fizic intens si anumite miscari repetitive din sporturi precum fotbal, tenis sau hochei pot duce la dezvolarea herniei inghinale.

Simptomele herniei inghinale

• Senzatie de arsura in jurul proeminentei

• Tumefactia/umflatura rezultata poate fi dureroasa mai ales cand la aplecare, la tuse sau la ridicarea greutatii.

• Slabiciune sau presiune in zona inghinala

• Greata sau varsaturi

• Febra

• Proeminenta isi schimba culoarea in rosu, violet sau negru

Tratamentul si complicatiile herniei inghinale

Cu ce se trateaza hernia inghinala? In cazul in care hernia inghinala nu este mare si nu te deranjeaza, este posibil ca medicul chirurg sa iti recomande pentru tratamentul herniei inghinale purtarea unei centuri speciale si sa monitorizeze evolutia herniei. In cazul copiilor, inainte de a opta pentru o interventie chirurgicala, medicul poate incerca aplicarea unei presiuni manuale pentru a reduce proeminenta.

tratament hernie inghinala

Herniile inghinale mai mari si dureroase necesita de cele mai multe ori o interventie chirurgicala deschisa sau una laparoscopica pentru a diminua disconfortul si pentru a preveni eventualele complicatii la hernia inghinala.

Interventiile chirugicale de urgenta se fac in cazul herniilor strangulate si incarcerate. 

Una dintre cele mai frecvente interventii facute in cazul herniilor inghinale este interventia laparoscopica, care a demonstrat in timp cele mai bune rezultate post-operatorii si un timp de spitalizare mai mic.

Recuperarea medicala dupa operatia de hernie inghinala

In cazul interventiei chirurgicale laparoscopica pentru tratamentul herniei inghinale este nevoie de o zi sau maxim doua de spitalizare. Inca din seara operatiei se incepe mobilizarea pacientului, iar alimentatia va fi reluata chiar a doua zi, iar la 7-8 zile se vor scoate firele de sutura ale orificiilor laparoscopice.  Recomandarea este ca timp de 3-4 saptamani sa se evite orice tip de efort intens, precum si a tusei, stranutului sau constipatiei pentru integrarea corespunzatoare a plasei.

E de mentionat ca o hernie inghinala congenitala nu poate fi prevenita. In aceste situatii, se recomanda sa se reduca efortul si presiunea asupra muschilor si tesuturilor abdominale. Deasemnenea ajuta integrarea unor obiceiuri sanatoase precum:

• Mentinerea unei greutati sanatoase.

• Consumarea cu precadere a alimentelor bogate in fibre: fructele, legumele si cerealele integrale,  acestea pot ajuta la prevenirea constipatiei.

• Obiectele grele trebuie ridicate cu mare grija sau chiar de evitat pe care e psoibil.

• Renuntarea la fumat, care poate provoca adesea tuse cronica provocand sau agravand o hernie inghinala deja existenta.

Scris pe 2022-06-08 0 4376

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Related articles

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește