Probleme ale coloanei cervicale. Afecțiuni, tratament, recuperare și prevenție

Probleme ale coloanei cervicale. Afecțiuni, tratament, recuperare și prevenție

Problemele medicale apărute la nivelul coloanei cervicale pot avea un impact semnificativ asupra calității stilului de viață. Însă cu ajutor de specialitate primit la momentul oportun, abordarea patologiilor tratabile din cadrul acestui spectru poate avea un pronostic foarte bun. 

De aceea, este important ca orice pacient care se confruntă cu dureri localizate la nivelul acestei zone, sau cu dificultăți în menținerea unei posturi corecte, să apeleze cu încredere la medicul specialist. Expertiza sa poate fi esențială pentru minimizarea efectelor de durată pe care le pot cauza afecțiunile specifice.

Ce sunt durerile cervicale? 

Vertebrele regiunii cervicale sunt: C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7. Acestea sunt localizate în zona superioară a coloanei vertebrale, așadar, durerile cervicale sunt provin din această regiune de structură osoasă, însă de multe ori, pot iradia în țesuturile aflate în proximitatea acesteia. 

Durerile cervicale pot avea un caracter cronic, mai ales atunci când sunt asociate cu alte patologii dezvoltate, sau dacă sunt determinate de înaintarea în vârstă. 

Aceste senzații se pot activa și contextual, în cazul abordării unei posturi incorecte, sau în timpul desfășurării unor activități de bază (mersul, coborâtul scărilor). În anumite cazuri, senzațiile de durere la nivel cervical pot dispărea temporar, însă nu complet.

Ce probleme ale coloanei cervicale există? 

Durerile localizate la nivelul vertebrelor coloanei cervicale pot reprezenta un simptom pentru: 

Hernia de disc cervicală

Hernia de disc poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, însă această problemă se dezvolta mai ales în zone solicitate intens sau cu regularitate, așa cum este, de exemplu, zona vertebrelor cervicale. 

Se poate pune un diagnostic atunci când medicul specialist constată că vertebrele cervicale, conectate una de cealaltă prin discul intervertebral, s-au deplasat de pe axul inițial. Presiunea generată asupra nervilor localizați la acest nivel cauzează dureri. 

Afecțiunile reumatismale degenerative

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul musculo-scheletic pierde din capacitatea inițială a funcțiilor, de aceea, pacientul se poate confrunta cu boli reumatismale degenerative. Spondiloza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de acest tip, manifestată prin dureri cervicale sau în zona toracelui, amplificate în cazul efortului de lungă durată. 

Unele traumatisme ale coloanei cervicale 

De obicei, sunt cauzate de traume cu impact puternic asupra zonei cervicale. În cazul acestei probleme, durerile cervicale cauzate debutează brusc și sunt de intensitate foarte ridicată. Se impune consultul medical de urgență, pentru a minimiza orice alt risc asociat unui traumatism cervical. 

Torticolis

Problemă de sănătate apărută ca urmare a unei mișcări bruște, determinate de contracția și / sau scurtarea mușchiului sternocleidomastoidian, la nivelul gâtului, sau la cel al trapezului. Un alt efect: înclinarea capului într-o poziție nefirească, însoțită de dureri. 

Spondiloza cervicală

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele și ligamentele coloanei cervicale se uzează și își pierd din rezistență. Durerile asociate spondilozei cervicale sunt resimțite adesea în zona gât-ceafă. 

Cele mai frecvente simptome ale acestei probleme

Se poate vorbi despre prezenta unui episod de dureri cervicale, atunci când pacientul se confruntă cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • dureri localizate între baza craniului și zona superioară a umerilor;

  • senzațiile de durere se amplifică la efort, sau la mișcări ale capului și gâtului;

  • amorțeală și slăbiciune localizate la nivelul brațelor și mâinilor; 

  • scăderea puterii de concentrare și alterarea atenției la detalii; 

  • probleme cu somnul, stări de irascibilitate și niveluri de stres ridicate. 

Cauze și factori de risc pentru dezvoltarea lor

Principalele cauze ale dezvoltării problemelor cervicale sunt asociate unor poziții incorecte ale coloanei vertebrale, sau de anumite traumatisme suferite la acest nivel:

  • utilizarea unor perne improprii pentru o poziție corectă în timpul somnului; 

  • utilizarea unui scaun de birou incomod, sau a unei poziții de lucru incorecte;

  • mișcări ale capului cu un caracter repetitiv, posibil produse ca urmare a unor sporturi sau activități fizice pe care pacientul le practică în mod regulat: dansuri, înot etc

  • traumatisme produse la locul de muncă, în urma unui eveniment rutier, ca urmare a unui contact fizic puternic, produs în timpul activitătii fizice practicate etc 

Din punct de vedere al factorilor de risc pentru apariția și amplificarea efectelor asociate problemelor cervicale, trebuie amintiți:

  • vârsta înaintată; 

  • sedentarismul; 

  • activitățile profesionale riscante; 

  • practicarea sporturilor extreme; 

  • efortul de lungă durată. 

Chiar și alimentația improprie poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea acestor probleme ale coloanei vertebrale, dacă stilul de viață al unui pacient nu îi permite să integreze în dietă alimente esențiale pentru buna funcționare a sistemului osos. 

Diagnosticarea afecțiunilor de coloană cervicală

Medicul specialist este cel care poate stabili un diagnostic de afecțiune cervicală, analizând simptomele cu care pacientul se confruntă, realizând teste de imagistica specifice și clarificând  o serie de informații despre istoricul medical al acestuia, sau stilul de viață avut.  

De asemenea, testele de sânge și alte analize medicale se pot impune pentru stabilirea unui diagnostic, dacă evaluările din faza incipientă și rezultatele primelor teste de laborator indică parametri normali, sau apropiați de valorile optime.

Palparea zonelor în care pacientul resimte durerea reprezintă un alt instrument pentru punerea unui astfel de diagnostic. Mișcările ușoare de cap, umeri, trunchi sau brațe, pe care pacientul le va realiza sub coordonarea sa, îi vor oferi mai multe informații despre posibilele cauze. 

Testele de imagistică sunt esențiale pentru diagnosticarea corectă a problemelor la coloana cervicală, mai ales în cazul producerii unor traumatisme puternice. 

În funcție de rezultatele oferite de toate aceste evaluări complexe, specialistul poate stabili dacă trebuie realizată o intervenție chirurgicală în regim de urgență, sau dacă patologia respectivă poate fi abordata prin alte variante avute la dispoziție: schimbarea stilului de viață, urmarea unor ședințe de fizioterapie si kinetoterapie, îmbunătățirea regimului alimentar, medicamentație etc 

Opțiuni de tratament și recuperare 

Intervențiile chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale implică riscuri mari pentru calitatea stilului de viață a pacientului și se realizează în cazul în care medicul specialist apreciază că doar varianta operației poate preveni alte urmări grave ale condiției medicale respective.

Este important ca pacientul să cunoască în detaliu dinamica unei astfel de proceduri la nivelul vertebrelor cervicale, precum și raportul beneficii: riscuri asociat intervenției chirurgicale respective. Unele operații pot fi realizate cu ajutorul laserului, însă majoritatea procedurilor (in special, cele de înlocuire a țesutului osos lezat, pe suprafețe de lucru reduse), necesită incizie.

În cazul unor probleme de sănătate ale coloanei cervicale, determinate de adoptarea unei posturi incorecte, sau de realizarea excesivă a unor mișcări de corp bruște (ex: cazul înotătorilor de performanță), etapele de tratament și recuperare pot implica:

  • urmarea tratamentului medicamentos prescris de specialist;

  • purtarea unui guler cervical cu rol în menținerea unei posturi corecte a gâtului, astfel încât presiunea resimțită la acest nivel al coloanei să se reducă semnificativ; 

  • participarea la sesiuni de fizioterapie si kinetoterapie; în funcție de problema cu care pacientul se confruntă la nivelul coloanei vertebrale, specialistul poate concepe un program personalizat de antrenamente pentru recuperare; 

  • stabilirea unui program de consultații la cabinetul medicului specialist, pentru a se putea evalua în timp real modul în care organismul se reface, ca urmare a recomandărilor de tratament și recuperare propuse.  

În cazul persoanelor de vârstă înaintată, cu probleme la nivelul vertebrelor cervicale cauzate de un anumit nivel al degradării organismului, pot fi recomandate: 

  • medicamentație specifică pentru ameliorarea durerilor resimțite; 

  • sfaturi privind efortul depus (distanțele parcurse sau greutățile maxime ridicate), precum și recomandări de produse pentru compresie si protectie, utile în obținerea unei mobilități cât mai bune, cu impact pozitiv asupra posturii; 

  • sesiuni de fizioterapie și kinetoterapie, adaptate vârstei și disponibilității la efort fizic.



Probleme ale coloanei cervicale: Prevenție

Pentru a preveni durerile de coloană în zona cervicala, cauzate de menținerea unei posturi incorecte, asigura că salteaua de pat și perna pe care dormi asigură un confort optim, prin dimensiunile potrivite pentru fizicul tău, dar și prin materialele din care sunt realizate. 

Scaunul pe care stai la birou trebuie să aibă un design ergonomic, adaptat poziției firești a coloanei vertebrale. Suplimentar, un astfel de produs poate fi prevăzut cu elemente ce pot asigura masarea anumitor zone ale coloanei vertebrale, în timpul menținerii poziției în șezut. 

Pentru prevenirea anumitor traumatisme produse la nivelul coloanei cervicale: 

  • încălzește foarte bine zona gatului, prin exerciții specifice, înaintea oricărei sesiuni de antrenament fizic (cardio sau de forță);

  • asigură-te că respecți protocolul de protecție la locul de muncă și că porți în timpul orelor de activitate profesională echipamentul complet;

  • respectă de fiecare dată regulile de circulație și adoptă un stil de condus defensiv; 

  • evită pe cât de mult posibil activitățile fizice asociate unui risc redus de producere a unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, așa cum sunt sporturile extreme. 

Evident, aceste măsuri de prevenție nu pot anula în proporție de 100% anumite evenimente ce pot cauza problemele la nivelul coloanei vertebrale, din cauza unui grad de impredictibilitate ce poate varia de la un context la altul. Însă este indicată respectarea lor pe cat de mult posibil, iar în acest mod, nivelul de siguranță poate atinge o valoare cât mai ridicată. 

În funcție de complexitatea lor, sau de factorii aflați la baza declanșării lor, problemele de coloană cervicală pot avea un impact semnificativ asupra calității stilului de viață. 

Expertiza medicală este vitală pentru un diagnostic pus în mod corect și pentru urmarea unui tratament adecvat, ce poate implica o listă extinsă de măsuri: intervenție chirurgicală, ședințe de recuperare, purtarea unui guler cervical, sesiuni de masaj, schimbarea stilului de viață etc 

Orice durere localizată în zona de coloană cervicală trebuie tratată cu responsabilitate, iar programarea din timp la cabinetul medicului specialist poate contribui la reducerea semnificativă a efectelor pe termen lung, ce pot fi cauzate de amplificarea anumitor probleme. 

Scris pe 2022-08-03 0 11119

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește