Durere in talpa piciorului. De ce apare si cum poate fi ameliorata?

Durere in talpa piciorului. De ce apare si cum poate fi ameliorata?

Care sunt cauzele durerii în talpa?


Durerea în talpa piciorului poate apărea fie la unul din oasele piciorului, fie la ligamente, fie un nerv care se extinde până aici. Durerea poate afecta statul în picioare, mersul, dar şi partea estetică. Iar afecţiunile și inflamațiile tălpii picioarelor nu sunt deloc de neglijat.

Mai jos enumerăm cele mai comune boli ale tălpii piciorului și care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerii în talpă: (2)
• Fasceită plantară – o afecțiune care constă în inflamarea fasciei plantare, cea care leagă partea posterioară a tălpii de vârful piciorului, pănă la degete. Se acutizează atunci când faceți o suprasolicitare prin activitate fizică intensă sau fără încălzire potrivită; 
• Fasciita cronică, apare pe fondul unei deformări a piciorului, de exemplu piciorul plat, care solicită fascia.
• Bursită – constă în inflamarea bursei seroase. Acestea reprezintă formațiuni fibroase ce conțin lichid. Este o inflamatie la talpa piciorului care poate apărea în urma unei entorse sau chiar din cauza presiunii făcute de o încălțăminte prea mică sau strâmtă. Durerea se resimte aproape de mijlocului tălpii și crește odată cu trecerea timpului sau în urma efortului fizic.
• Pintenii calcaneeni sau ciocurile la nivelul călcâiului. Durerile apar în călcâi și pot provoca disconfort la mers în zona călcâiului.
• Tendinita lui Ahile – care este de fapt inflamația tendonului lui Ahile. Tendonul lui Ahile este cel care ne ajută să ne ridicăm pe vârfuri, dar și facilitează mersul.
• Sindromul de tunel tarsian – unul dintre nervii din zona posterioară a tălpii este afectat (acesta este o variantă de compresie nervoasă).
• O fractură a piciorului. Acestea sunt considerate urgențe medicale și necesită tratament îndată. Cei mai predispuși la astfel de fracturi sunt cei care aleargă mult sau persoanele afectate de osteoporoză.
• Artrită sau lupus
• Probleme circulatorii
• Afecțiuni metabolice, în mod special, diabet.

În ciuda a tuturor acestor posibile cauze, de cele mai multe ori însă durerea în talpa piciorului apare pur și simplu ca urmare a unei entorse sau întinderi musculare.

Durere in talpa piciorului

Cum se poate trata durerea în talpă?

Tratamentul durerii în talpă diferă în funcție de afecțiune și gravitatea cazului. Ce poți face însă pentru început, este să aplici un pachet cu gel cu gheață pentru 15-20 minute de minim 3-4 ori pe zi. Dacă ai un stil de viață activ, ai putea începe să folosești încălțăminte sport cu susținatori plantari, care atât previn durerile, cât și le ameliorează. De cele mai multe ori, kinetoterapia și fzioterapia este recomandată în cazul acestor dureri. Un alt remediu pentru durerea de talpă este odihna. Dacă durerile nu se atenueaza în două, trei saptamani, atunci e necesară programarea la doctorul de specialitate.

Daca durerea este în călcâi, poți utiliza aceste talonete speciale pentru călcâi sau branțuri ortopedice pentru toata talpa, care reduc durerea.

Durere in talpa piciorului

În cazul fasciitei plantare, recomandăm purtarea unei orteze speciale pentru așa ceva, există însă și acest tip de orteză care se aplică mai ușor.

In cazul entorselor sau fracturilor, purtarea unei cizme de imobilizare este solutia cea mai eficienta, durata care trebuie purtata, trebuie discutata cu doctorul Dvs.

Sfaturi pentru a preveni reaparitia durerii in talpa


Dacă durerea în talpă apare des, e nevoie să faci câteva schimbări în viața de zi cu zi.

• Alege încălțări speciale, iar dacă practici sport alege pantofi speciali cu o susținatori plantari, care absoarb șocurile. Evită să mergi desculț pe suprafețele tari.
• Evită tocurile.
• Menține o greutate normală. Excesul ponderal afectează talpa piciorului.
• Aruncă încălțămintea sport după ce ai alergat circa 600 km în ea
• Fă exerciții de streching înainte de fiecare activitate fizică.
• Fă pauze de odihna atunci când resimți durere.
• Limitează alergatul și alege mersul pe bicicletă sau înotul pentru a evita apariția durerii
• Evită pe cât posibil să petreci mult timp în picioare


De cele mai multe ori, durerile în talpă reprezintă ceva de moment, care poate fi tratat prin aplicarea de gheață. Dacă însă acest lucru sau medicamentele cu ibuprofen nu reduc inflamația sau durerea, este recomandat să vorbești cu doctorul.

Scris pe 2022-06-24 0 55389

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește